Ondiep water
Het water op het Landje van Gruijters is ondiep. Dat maakt het gebied bijzonder, want in ondiep water kunnen veel eenden en steltlopers hun voedsel vinden. Krakeenden, Slobeenden en Wintertalingen ‘grondelen’ er; met de kop onder water vinden ze kleine waterdiertjes (zoals muggenlarven) en zaden van oeverplanten. Sommige steltlopers zoals Kluten leven van garnaaltjes.
Veilige slaapplaats
Daarnaast is ondiep water een veilige slaapplaats. In het voorjaar verzamelen Grutto’s zich in de avond om er met honderden te slapen. Ook ganzen en eenden slapen op het water, relatief veilig tegen roofdieren.
Varierend peil
De hoeveelheid water op het Landje varieert. De seizoenen zorgen voor een natuurlijk peilbeheer: in de winter en het voorjaar staat er veel water en in de zomer en het begin van de herfst weinig water. Het waterpeil kunnen we indien nodig regelen met een inlaat en een pomp. De sloot aan kant van het kanaal voert het water aan vanaf het IJ bij Spaarndam. Dat water heeft nog wat zout en is dus nog een beetje brak; dat komt omdat het in verbinding staat met het Noordzeekanaal, dat zout water ontvangt via de sluizen bij IJmuiden.
Karpers en Brasems
In het voorjaar paaien in de sloten Karpers en Brasems. Het zijn beide scholenvissen die in de slootbodem wroeten op zoek naar bodemdiertjes.
Een paartje Smienten op een dun laagje ijs. Als het ijs dikker wordt en er geen wakken meer zijn, zoeken ze grote open wateren op en verlaten ze het Landje van Gruijters. Ze gaan bijvoorbeeld naar de Mooie Nel.
Als in april de ondiepe sloten rondom het Landje van Gruijters opwarmen, komen de Karpers hun eitjes hier afzetten. Dat gaat altijd gepaard met veel gespetter. Op de foto Schubkarpers.
De Wintertaling is één van de trouwste bewoners van het Landje van Gruijters. Het mannetje van deze kleine eend is erg mooi getekend.